Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣΣας παρουσιάζω την εξαιρετική δουλειά που έκαναν κάτοικοι των Αμπελοκήπων, μέσα από γόνιμες και όπως φαίνεται εκπληκτικά αποδοτικές συζητήσεις στις πλατείες. Βέβαια την μελέτη του θέματος την έκαναν, αυτοί που νύχτες ολόκληρες αφιέρωσαν προκειμένου να αναζητήσουν τις πηγές πληροφόρησης. Την αυθεντικότητα των στοιχείων την επιβεβαίωσαν ειδικοί πανεπιστημιακοί ψυχίατροι.                                                                                      
Εγώ θέλω να τονίσω ότι Ναρκωτικά και Εθισμός είναι έννοιες που δεν ταυτίζονται. Ο Εθισμός δεν χαρακτηρίζει αναγκαστικά κάτι κακό. Αποτελεί μέρος της εμπειρίας του ανθρώπου. Ο πρώτος που διατύπωσε την θεωρία των εξαρτημένων αντανακλαστικών, εθισμό δηλαδή στην αυτόματη απάντηση, ήταν ο Ρώσος επιστήμονας Παυλώφ. 

Η ζωή των ανθρώπων και ζώων, χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες επαφές με πραγματικές καταστάσεις, όπως η γλώσσα, που αποτυπώνονται στην μνήμη και κτίζουν την προσωπικότητα κάθε ζώντος οργανισμού. Έτσι στην ζωή μας εμπεδώνονται κάποιες συνήθειες, κάποιοι πολυάριθμοι εθισμοί. Τα ναρκωτικά εκτός από τις άλλες επικίνδυνες επιδράσεις, που έχουν πάνω στον ανθρώπινο και όχι μόνο οργανισμό, επιδρούν άμεσα πάνω στο ηλεκτρικό σύστημα του ανθρώπου. Ακριβώς φαίνεται ότι προκαλούν αυτή την ηλεκτρική διαταραχή, μέσω επιδράσεων στην παραγωγή και μεταβίβαση στην νευρική συναπτική πλάκα, νευροδιαβιβαστικών ουσιών, όπως σεροτονίνης, νοραδρεναλίνης κλπ.  με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στέλνει λάθος μηνύματα στα όργανά του ή να μη μπορεί να στείλει μήνυμα. Οι χρήστες ναρκωτικών είναι κατά κανόνα ψυχικά ασθενείς, χρειάζονται άμεσης ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας πολλές φορές ισοβίως. Σήμερα υπάρχουν πολλά και συνήθως αποτελεσματικά όπλα θεραπευτικά. Ο διαχωρισμός της θεραπείας, σε στεγνή ή φαρμακευτική είναι αυθαίρετος και δογματικός. Τα σύγχρονα ψυχοφάρμακα φέρνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, έχουν ελάχιστες παρενέργειες και δεν επηρεάζουν σημαντικά την δραστηριότητα του ασθενή. Ο καλός ψυχίατρος που θα κάνει την διάγνωση, είναι αρμόδιος να δώσει και την σωστή λύση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ασθενής, που δεν θεωρεί ότι έχει ανάγκη κάποιας θεραπείας ή εξέτασης από ψυχίατρο ή δεν θεωρεί αναγκαία την λήψη φαρμάκων, αλλά συνήθως και οι οικογένειες, που τραβάνε μεγάλο ζόρι και που η σωστή ενημέρωση και η σωστή συμπεριφορά στον ασθενή τους, είναι παραδόξως συμπεριφορά υποτίμησης του πραγματικού προβλήματος, δεν αποδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί, το θεωρούν οικογενειακή ντροπή και προσπαθούν να το κρατήσουν μυστικό. Αλλά επίσης προβληματική είναι και η κρατική νοοτροπία και πρακτική ως προς την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών. Αλήθεια είναι ότι η συχνή και υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών, μπορεί να προκαλέσει σωματικές και ψυχικές νόσους και σε υγιείς χρήστες. Συνιστώ σε όλους να διαβάσουν προσεκτικά τα όσα γράφονται παρακάτω για τα ναρκωτικά της κρίσης. Ευνόητο είναι ότι δεν καλύπτει η έρευνα όλα τα συνήθη ναρκωτικά, όπως Το αλκοόλ, την Ηρωίνη, την κοκαΐνη, την κάνναβη και άλλα.


Ισίδωρος Νερούτσος
Ιατρός
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κροκοντίλ


Το “Κροκοντίλ” είναι ρωσική πατέντα. Τα τελευταία 6 χρόνια εμφανίστηκε ένα οπιούχο ναρκωτικό που προέρχεται από την επεξεργασία φαρμάκων που περιέχουν οπιοειδή. Η δραστική του ουσία είναι ισχυρότερη και πιο εθιστική από την ηρωίνη. Η διάρκεια της επήρειας όμως είναι πολύ μικρότερη και οι χρήστες αναζητούν την επόμενη δόση σε διάστημα δύο με τεσσάρων ωρών.
Η διαδικασία παρασκευής σε μια σπιτική κουζίνα παίρνει γύρω στη μισή με μία ώρα και απαιτούνται σαν πρώτες ύλες νόμιμα υλικά όπως χάπια για τον πονοκέφαλο, ιώδιο, καθαριστικά για πατώματα και υγρά για αναπτήρες. Η επεξεργασία αφήνει στα ρούχα και στο χώρο μια έντονη μυρωδιά Καμμένου ιωδίου που δε φεύγει ποτέ.
Το όνομά του “Κροκοντίλ” το έχει πάρει από την όψη του δέρματος των χρηστών που μοιάζει με τις φολίδες του κροκόδειλου.
Η χρήση γίνεται αυστηρά με ενδοφλέβια ένεση. Αν από λάθος η τοξική αυτή ουσία εκχυθεί στους μυς, αμέσως ξεκινά η σήψη. Στο σημείο εκδηλώνεται φλεγμονή με πύων που δεν κλείνει ποτέ. Σε λίγους μήνες ο χρήστης παίρνει την όψη του ράκους, με πληγές παντού γύρω από τις φλέβες, βαθιές μέχρι το κόκαλο. Ο προσδόκιμος χρόνος ζωής ενός χρήστη “Κροκοντίλ” είναι 9 μήνες με ένα χρόνο, υποδεκαπλάσιος δηλαδή του αντίστοιχου προσδόκιμου χρόνου ζωής των ηρωινομανών της Ρωσίας.
Πάκο


Το “πάκο” εμφανίστηκε στην Αργεντινή την περίοδο της κρίσης. Τις χρονιές από το 2001 μέχρι το 2005 υπήρξε μια αύξηση της χρήσης του στην Αργεντινή της τάξεως του 200%.
Το “πάκο” αποτελείται από υπολείμματα της κατεργασίας της κοκαΐνης. Περιέχει ένα μικρό ποσοστό κοκαΐνης και διάφορα χημικά δηλητήρια όπως στρυχνίνη (ποντικοφάρμακο),  ακουαφόρτε, φωτιστικό πετρέλαιο κλπ.
Πωλείται στους χρήστες σαν “καπνιστή κοκαΐνη”, έχει κρεμώδη υφή και νεκρώνει εντελώς τον εγκέφαλο σε διάστημα 6 μηνών συστηματικής χρήσης.
Ο Βάλδο Φερράρι, Διευθυντής λειτουργίας της Κοινωνικής Βοήθειας κατά των εθισμών του δήμου του Μπουένος Άιρες αναφέρει: 
“Υπήρξε μια στρατηγική για να γίνει δημοφιλές το 2001 και κυρίως το 2002, όπου επίτηδες αποσύρανε από την αγορά τα δύο ναρκωτικά που στην Αργεντινή ακόμα είναι παράνομα και μεγάλης χρήσης, τη μαριχουάνα και την κοκαΐνη -και γεμίσανε οι δρόμοι με πάκο. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι έπρεπε να εξολοθρευτεί μια ολόκληρη γενιά. Έπρεπε να εξολοθρευτεί μια γενιά εφήβων και νέων που δεν θα είχε δουλειά, δεν θα είχε θέση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, δεν θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί με κανέναν τρόπο με τον οποίο οι γενιές καταλαμβάνουν τον χώρο τους στη κοινωνία. Και επί πλέον, δεν έπρεπε να είναι παρούσες για να αντιμετωπίσουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους, απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές εξουσίες… Ακόμα δεν μπορέσαμε να μετρήσουμε τις πραγματικές παραμέτρους του 2001, 2002…Ο αποκλεισμός μεγάλων κομματιών του πληθυσμού, που δεν έχουν θέση στην εργασιακή αγορά και στη διανομή του πλούτου, είναι αναγκαίο στοιχείο για τη νεοφιλελεύθερη διανομή του πλούτου. Άρα το πάκο είναι αναγκαίο για να εδραιώσει τον αποκλεισμό και να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν χιλιάδες και εκατομμύρια υγιείς και σκεπτόμενοι νέοι που θα θέσουν μια διαφορετική κοινωνία. Το ίδιο το κράτος είναι που εγγυάται ένα πολιτικό-οικονομικό φαινόμενο συσσώρευσης πλούτου και κοινωνικού αποκλεισμού και μετά πρέπει να βγει για να δει πώς μπορεί να μειώσει τον πόνο, που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε.”
Το 65% των χρηστών του πάκο ήταν ανήλικοι. Το πάκο στις συνθήκες της αργεντίνικης κρίσης έκανε θραύση ανάμεσα στις πιο αδύναμες κοινωνικοοικονομικά ομάδες που σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν στους δρόμους του αγώνα.
Μεθ (Μεθαμφεταμίνη)


Η δραστική ουσία μεθυλ-αλφα-μεθυλφενυλεθυλαμίνη, είναι γνωστή στην Ιαπωνία από το 1919. Χρησιμοποιήθηκε κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο από τους Ιάπωνες και Γερμανούς επίλεκτους στρατιώτες, γι αυτό, ένα από τα ονόματά της είναι “λόξα των ναζί”. Ο Αδόλφος Χίτλερ έκανε ενέσεις μεθαμφεταμίνης για να βρίσκεται σε εγρήγορση πολλές ώρες, πράγμα που μιμήθηκαν αρκετοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί τα χρόνια που ακολούθησαν. Άλλα ονόματα είναι spunk, crank, speed, crystal meth, yabba, ice, κρύσταλλος, αμφέτες, κουφέτα.
Στη 10ετία του '60 αρκετοί αμερικανοί φοιτητές εθίζονταν στις φαρμακευτικές αμφεταμίνες προκειμένου να εξοικονομούν ώρες ύπνου για διάβασμα. Όταν απαγορεύτηκε η χρήση τους, στράφηκαν στη μεθαμφεταμίνη η οποία παρασκευάζεται με σπιτικά υλικά που τα βρίσκει νόμιμα κανείς στα σούπερ Μάρκετ.
Η μεθαμφεταμίνη δεν περιβάλλεται από τη γκλαμουριά της κοκαΐνης, όμως η φτηνή της τιμή και η αποτελεσματικότητά της την έκαναν γρήγορα δημοφιλή ανάμεσα σε καριερίστες, γιάπηδες, εργασιομανείς, κορίτσια και αγόρια θύματα παιδικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Το όνομα “κόκα των φτωχών” αυτό άλλωστε δηλώνει.
Η παρασκευή της απαιτεί κάποια νόμιμα υλικά και μια επεξεργασία με εύφλεκτα υλικά, πράγμα που οδηγεί πολλές φορές σε εκρήξεις και πυρκαγιές των παράνομων εργαστηρίων.
Δίνει στο χρήστη την αίσθηση της δύναμης εξαλείφοντας αισθήματα κόπωσης, πόνου, οίκτου, πείνας, δίψας και νύστας. Οι χρήστες αρχικά δείχνουν σκληροί και αδίστακτοι ενώ πολύ σύντομα καταρρέουν ηθικά και σωματικά.
Τα ούλα υποχωρούν, τα δόντια πέφτουν, οι χρήστες προκαλούν εκδορές από τη φαγούρα και το δέρμα τους γεμίζει φλεγμονές, προκαλούνται μόνιμες βλάβες σε συκώτι, εγκέφαλο και γενικότερα νευρικό σύστημα, καρδιά, νεφρά και όλα τα ζωτικά όργανα. Λίγοι μήνες αρκούν για να αλλάξει εντελώς η όψη του χρήστη, να μεταβληθεί σε ράκος και να δείχνει τουλάχιστο μια δεκαετία μεγαλύτερος.
Η μεθαμφεταμίνη μπορεί να γίνει ενδοφλέβια ένεση (όχι ενδομυική) ή να καπνίζεται σε ειδικά κατασκευασμένες πίπες, συνήθως από γυαλί.
Στις πιάτσες ναρκωτικών της Αθήνας το “κρύσταλ μεθ” εμφανίζεται πολλές φορές νοθευμένο σαν “καπνιστή κοκαΐνη”. Άλλες φορές χρησιμοποιείται για τη νόθευση ποσοτήτων κάνναβης κακής ποιότητας. Οι έμποροι διαλύουν την μεθαμφεταμίνη σε αμμωνία και νερό, εμποτίζουν εκεί την κάνναβη και όταν αυτή στεγνώσει διοχετεύεται στην αγορά και πωλείται σαν καλής ποιότητας “χόρτο”. Στην Αθήνα έχουν σημειωθεί λιποθυμίες μετά από χρήση κάνναβης που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ήταν εμποτισμένη σε “άγνωστες ουσίες”. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι τα περισσότερα χημικά εργαστήρια που αναλύουν συνήθως ναρκωτικά στη χώρα μας δεν πληρούν προδιαγραφές ανάλυσης της μεθαμφεταμίνης. Το ίδιο ισχύει και για τα εργαστήρια που αναλύουν τα δείγματα των εξαρτημένων που παίρνουν μέρος σε προγράμματα απεξάρτησης.
Αυτό δίνει ακόμα ένα επιχείρημα στους εμπόρους να διακινούν την πραμάτεια τους σε άτομα που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί χρήστες ηρωίνης με ελπίδες να απεξαρτηθούν ή έστω να συντηρηθούν υγιείς σε προγράμματα μεθαδόνης μέχρι να αποφασίσουν να απεξαρτηθούν, πέφτουν θύματα των “ναρκωτικών της κρίσης”. Οι επιπτώσεις στην υγεία τους είναι πολύ πιο άμεσες ενώ η διάθεσή τους αλλάζει, γίνονται επιθετικοί, καταφεύγουν σε μικροληστείες και κλοπές σε βάρος άλλων ανθρώπων, επίσης φτωχών που μαζί με την κρίση έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτή τη μορφή εγκληματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το ναρκωτικό των συμμοριών των αμερικανικών μητροπόλεων. Οι αδικαιολόγητα βίαιες συμπεριφορές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια από ένστολους σε βάρος αμάχων, ρατσιστών σε βάρος φιλήσυχων μεταναστών ή οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων σε αντίπαλους οπαδούς, θα μπορούσαν να αποδοθούν σε χρήση μεθαμφεταμινών. Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η εμφάνιση της μεθαμφεταμίνης ακολουθείται από ταχεία εξάπλωση λόγω της φτηνής της τιμής και της ισχυρής επήρειας που παρέχει.
Γιαμπά


Το “γιαμπά” είναι τυποποιημένα χάπια μεθαμφεταμίνης που κατασκευάζονται και διακινούνται σε ασιατικές χώρες ασύδοτης καπιταλιστικής “ανάπτυξης”. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους στρατιώτες της Καμπότζης και γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση στην Ταϊλάνδη. Με τιμή στα 15-20% της κοκαΐνης και 8ωρο χρόνο επήρειας χρησιμοποιείται από εργάτες, ιερόδουλους,  γιάπηδες και clubbers. Έχει γίνει επίσης δημοφιλές ανάμεσα στους σεξοτουρίστες που το έπαιρναν για μεγιστοποίηση του χρόνου της σεξουαλικής πράξης. Μέσω αυτών ταξίδεψε σε Ευρώπη – Αμερική και συναντάται σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τα λεγόμενα “κουμπιά” κυκλοφόρησαν σε αθηναϊκά κλαμπ και στο δρόμο, συνήθως νοθευμένα.
Προκαλούν άμεση και ισχυρή εξάρτηση ενώ σε λίγους μήνες αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημάδια σωματικής κακουχίας της μεθαμφεταμίνης. Η θανάτωση εγκεφαλικών κυττάρων συντελείται ραγδαία με αποτέλεσμα σε λίγους μήνες να έχουμε ανθρώπους διανοητικά αναπήρους με μόνιμες βλάβες που συναντώνται σε χρήστες ηρωίνης για 15-20 χρόνια.
Σισέ/Σίσα


Το “σισέ” ή “σίσα” είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό που παρασκευάζεται όπως όλα τα προηγούμενα από νόμιμα υλικά σε μια οικιακή κουζίνα. Χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση μια διεγερτική ουσία, και διάφορες άλλες τοξικές ουσίες όπως αλκάλια από μπαταρίες αυτοκινήτων. Το όνομά του προέρχεται από την πίπα “σισέ” ή “σίσα” με την οποία καπνίζεται συνήθως ενώ δεν είναι σπάνια και η ενδοφλέβια χρήση του.
ο σίσα πωλείται με 5, 3 ακόμα και 1 ευρώ τη δόση. Όπως το συγγενές του κρύσταλ μεθ, το σίσα δεν ανιχνεύεται από τα περισσότερα εργαστήρια ανάλυσης ναρκωτικών ουσιών. Έτσι γίνεται μια φτηνή λύση για τοξικομανείς που δεν έχουν χρήματα να προμηθευτούν ηρωίνη ή παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης και δίνουν δείγματα ούρων για ανάλυση.
Οι επιπτώσεις είναι ανάλογες με της μεθαμφεταμίνης. Παράνοια, βίαιη συμπεριφορά που οδηγεί πολλές φορές σε αντικοινωνικές εγκληματικές ενέργειες, έντονη διέγερση και σεξουαλική διάθεση που ευνοεί τη μετάδοση του AIDS και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όπως το πάκο για την κρίση της Αργεντινής, έτσι και το σίσα είναι η μάστιγα των φτωχών της Ελληνικής κρίσης. Οι σωματικές επιπτώσεις του είναι ορατές από τους πρώτους μήνες χρήσης. Ένας χρήστης σίσα μέσα σε λίγους μήνες εμφανίζει βλάβες που εμφανίζονται στους χρήστες ηρωίνης σε 20 και πλέον χρόνια χρήσης. Όπως η μεθαμφεταμίνη έτσι και το σίσα χρησιμοποιείται για τη νοθεία άλλων ουσιών, κυρίως της κάνναβης.
Επίλογος


Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε μακριά από τα ναρκωτικά γενικότερα.
Ακόμα και όσοι είναι εξαρτημένοι στην ηρωίνη έχουν όλους τους λόγους του κόσμου να μην πέσουν στα “ναρκωτικά της κρίσης”, όσο φτηνά κι αν είναι. Δε θα τους δώσουν καν την ευκαιρία της απεξάρτησης.
Να μην ανεχόμαστε τους εμπόρους δίπλα μας. Οι γειτονιές μας ανήκουν στους κατοίκους τους, ντόπιους ή μετανάστες κι εμείς είμαστε εκείνοι που πληττόμαστε άμεσα από τα φαινόμενα εξαθλίωσης. Από κοινού, με συντονισμένες αυτοργανωμένες, συλλογικές δράσεις να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δε θα περιμένουμε το κράτος που μας έφερε ως εδώ να μας σώσει. Δημόσια καταγγελία και εκδίωξη των εμπόρων από στέκια νεολαίας, πλατείες, δρόμους, μεταναστευτικές κοινότητες.
Να μην βλέπουμε τους εξαρτημένους σαν εχθρούς. Η εξάρτησή τους είναι ο κοινός μας εχθρός. Δεν τους ενισχύουμε οικονομικά ούτε κατ' ελάχιστο. Δε θα θέλαμε το μισό ευρώ που δίνουμε σ' έναν εξαρτημένο δήθεν για να φάει να καταλήξει να πληρώσει την τελευταία του δόση. Αλληλεγγύη σημαίνει να τον βοηθήσουμε να απεξαρτηθεί, όχι να βουλιάξει περισσότερο στην εξάρτηση.
Να τους ενθαρρύνουμε να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Ακούγονται πολλά για τη λειτουργία κάποιων τέτοιων κέντρων, αρκετά ίσως να έχουν βάση. Δεν θα πάρουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου προγράμματος. Ο εξαρτημένος θα πρέπει να ενημερωθεί και να επιλέξει.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε περιστολή προγραμμάτων απεξάρτησης προκειμένου να βγάζουν περισσότερα οι τράπεζες και τα κρατικά λαμόγια.
Τα κέντρα αυτά αναγέρθηκαν από το υστέρημά μας, αν δε λειτουργούν καλά να τα αλλάξουμε. Όχι όμως να καταργηθούν στέλνοντας περισσότερους εξαρτημένους στους δρόμους, στην αντικοινωνική εγκληματικότητα, στο θάνατο.
Απομονώνουμε λογικές φιλοτομαρισμού του τύπου “να πάνε σ' άλλη γειτονιά”. Πολύ περισσότερο δεν εντοπίζουμε σε λάθος αιτίες το πρόβλημα. Συνδράμουμε στην ενημέρωση και αντίσταση των μεταναστών στους νταβατζήδες και εμπόρους θανάτου που δρουν μέσα στις κοινότητές τους.
Αντιστεκόμαστε σε ρατσιστικές λογικές που πασχίζουν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών πηγάζει από τους μετανάστες. Το πρόβλημα πηγάζει από το ίδιο το σύστημα ατομικισμού των χωρών της εκμετάλλευσης. Οι μετανάστες όπως όλοι οι από-κάτω είναι εκείνοι που πλήττονται από το πρόβλημα.
Το καίριο χτύπημα στο πρόβλημα είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος, η επανοικειοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών απεξάρτησης και η οργάνωση νέων δομών όπου απαιτείται από την ίδια την κοινωνία.
Η λύση του προβλήματος δεν είναι άλλη από το να πάρουν οι νέοι άνθρωποι στα χέρια τους αντί της σύριγγας και της πίπας “σίσα” το μέλλον και τις ζωές τους.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ, ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ.
ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ, ΑΜΕΣΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ.
ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΟΝ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ.


Πρωτοβουλία κατοίκων Αμπελοκήπων
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου