Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Η Monsanto και η έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων, στο Τέξας.

Το εργοστάσιο λιπασμάτων στο West του Τέξας, που εξερράγη στις 18  Απριλίου, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου άλλους 200, αποτελούσε κατ' επανάληψη στόχο κλοπής από αγνώστους εισβολείς, οι οποίοι διέφθειραν τις δεξαμενές, που τελικά προκάλεσαν την απελευθέρωση των θανατηφόρων τοξικών χημικών ουσιών.
Μόνο τα τελευταία 12 χρόνια οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου λιπασμάτων έχουν ασκήσει 12 μηνύσεις κατ' αγνώστων, για κλοπή και δολιοφθορές.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2002 οι εισβολείς έκλεβαν κάθε τρεις ημέρες, πέντε λίτρα άνυδρης αμμωνίας, ένα υγρό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεθαμφεταμίνης. Η εμπορία αυτού του παράνομου όσο και εθιστικού διεγερτικού, γνωστού και ως «meth», ακμάζει στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, μετατρέποντας τις μη επιτηρούμενες δεξαμενές και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως του West, σε κέντρα διερχομένων με προφανώς ολέθριες συνέπειες.
Η Wall Street Journal όμως ανέδειξε μία άλλη πτυχή της υπόθεσης, που αφορά στην εμπλοκή του πολυεθνικού κολοσσού της βιοτεχνολογίας Monsanto, την οποία φρόντισε όμως να «υποβιβάσει» στο blog της εφημερίδας. Από το 2007 εκκρεμεί η τελική εκδίκαση της αγωγής που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Δυτικής Περιφέρειας του Τέξας, στην οποία η τότε ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου λιπασμάτων Texas Grain Storage υποστήριξε ότι η Monsanto διόγκωνε τεχνητά τις τιμές για το ζιζανιοκτόνο Roundup, μέσω αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών της. Μάλιστα, η εταιρεία πρωταγωνίστησε στη μετατροπή της ειδικής σε μαζική αγωγή, με την συμμετοχή 30 δικηγόρων από άλλα 12 εργοστάσια που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ενάντια στην Monsanto, αίτημα που απορρίφθηκε πρωτοβάθμια. Αμετάπειστη όμως η Texas Grain Storage αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία παρ’ όλες τις σχετικά γρήγορες διαδικασίες της αμερικανικής δικαιοσύνης εκκρεμεί εδώ και 3 χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου ΜΙΤ που εκδόθηκε στις 25 Απριλίου υπό την ερευνήτρια Stephanie Seneff, το παγκοσμίως κορυφαίο σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, αυτισμό, υπογονιμότητα και καρκίνο, αλλά η πολυαναμενόμενη εκδίκαση της υπόθεσης πιθανώς να προσθέσει και τις θανατηφόρες εκρήξεις, στον κατάλογο με τις υπόλοιπες παρενέργειες του ζιζανιοκτόνου.


Πηγή: Περιοδικό "Το Τρίτο Μάτι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου