Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Kseniya Simonova: Ένα πηγαίο ταλέντο

Η τέχνη είναι μια πολύ πλατιά έννοια και ενίοτε παρεξηγημένη από πολλούς.
Αυτό όμως που κάνει η Kseniya Simonova από την Ουκρανία, είναι πραγματική τέχνη και ονομάζεται sand animation.
Πρόκειται για ζωγραφική με άμμο, πάνω σε γυάλινη επιφάνεια που φωτίζεται από κάτω.
Κατά καιρούς είχα δει παρόμοιους αρτίστες να κάνουν εκπληκτικά πράγματα με την άμμο, ωστόσο ήταν απλή ζωγραφική (και ομολογουμένως πολύ καλή).
Η κοπέλα αυτή όμως μέσα από τη ζωγραφική της, καταφέρνει να ξεσηκώνει τις αισθήσεις και αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει.
Είχα εδώ και πολύ καιρό δει τα έργα της Kseniya, αλλά την αφορμή να γράψω γι' αυτήν στο blog μου, μου την έδωσε ένα e-mail που πήρα.
H Simonova είναι σήμερα 25 χρόνων, είχε μια επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία δεν πήγαινε καλά λόγω της οικονομικής κρίσης και αναγκάστηκε να την κλείσει το 2008. Ξεκίνησε τότε να ζωγραφίζει με άμμο και πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος, πήρε μέρος στο reality show "Ουκρανία έχεις ταλέντο". Εκεί εντυπωσίασε τους πάντες και πήρε στο τέλος το πρώτο βραβείο, μαζί με περίπου 100.000 Euro.
Στο show παρουσίασε μια αλληλουχία εικόνων με θέμα τον "Great Patriotic War", την αντίσταση δηλαδή του σοβιετικού στρατού απέναντι στους Γερμανούς, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που στοίχησε τη ζωή σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους και δείχνει πως επηρεάστηκε ο κόσμος τότε από την εισβολή των ναζί. Η εναλλαγή των εικόνων, ήταν πραγματικά κινηματογραφική και με αυτά που ζωγράφιζε, σκορπούσε ρίγη συγκίνησης και έφερνε δάκρυα στα μάτια, σε όσους παρακολουθούσαν.
Το πρώτο βίντεο της συγκεκριμένης παράστασης που ανέβηκε στο YouTube, έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στις 14.308.726 προβολές (2.000.000 περίπου τους τρεις πρώτους μήνες), χωρίς να υπολογίζονται αυτές από τα uploads του βίντεο από άλλους διάφορους χρήστες του YouTube και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών του διαδικτύου.
Απολαύστε λοιπόν την καλλιτέχνιδα επί το έργον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου